Dreumen langs de Grundel

 

‘t Book “Dreumen langs de Grundel” is seends januari 2012 kloar as e-book.
‘t Hef ‘n historisch teentje en de tekst is in’t Hollaands, maer’t zit vol met Tweantse fragmeentn. ‘t Verhaal is neet woarheaidsgetrouw, naamn van leu en de leu zeelf zeent verzunnen.

Dreumen langs de Grundel

Kortn inhoold:

In’t joar 1972, een poar wekke vuurdat in Dreumen ‘t 200-joarig bestoan zal wörden evierd geburen der in’t aans zo rustige dörpske vrömde dinge.
As alleman drok gangs is met’ vuurbereaden van’t grote feest op’t laandgood loat vandaaln ‘n spoor van ofbrekkerieje achter. De inwönners van Dreumen sprek-t-er skaande van en ‘t grötste gros wis noar de nieje bewonners van de Tolweg. ‘Vrömd volk trök aait vrömd volk.’
‘Import of boetenmaarkers’ wörd zee eneumd. Stadse leu die oawera ‘t lak an hebt en glad neet op de heugte bint van oolde gebroeken op’t plattelaand. Mer niks blik meender woar te wean.

 

In het jaar 1972, een paar weken voordat in Dreumen het 200-jarige bestaan zal worden gevierd, gebeuren er in het anders zo rustige dorpje rare dingen.
Terwijl iedereen bezig is met de voorbereidingen van het grote feest op het landgoed, laten vandalen een spoor van vernielingen achter.
De voltallige bevolking spreekt er schande van en het merendeel wijst met een beschuldigende vinger naar de nieuwe bewoners van de Tolweg.
‘Vromd volk trok aait vromd volk’. ‘Boetenmaarkers’ of ‘Import’ worden ze minachtend genoemd. Stadse mensen die overal lak hebben aan hebben en die bovendien niet op de hoogte zijn van de aloude tradities op het platteland.
Maar niets blijkt minder waar te zijn.