Hoe het zover kwam

Al heel vroeg op school kwam ik erachter hoe leuk lezen en met name voorlezen kan zijn. Er is een tijd geweest dat geen enkel leesboek veilig was, ik verslond ze.
Vooral met één van de “measters” voor de klas werd het voorlezen een compleet spektakel. Hij was gek op geschiedenis en verhief het voorlezen van verhalen tot een professioneel theaterstuk.

Toen ik mijn keuzepakket voor de havo moest samenstellen, had ik het geluk dat er ook voor kunst en cultuur mocht worden gekozen. Tekenen en knutselen waren altijd al mijn favoriete bezigheden. Door deze keuze heb ik veel kennis van materialen en technieken opgedaan. Mede daardoor is, denk ik, schilderen nog steeds mijn grootste hobby.

Later, toen mijn kinderen naar de basisschool gingen, was ik daar regelmatig te vinden om te helpen bij allerlei activiteiten. Het gezamenlijke uurtje niveaulezen hoorde daar ook bij. Tijdens het lezen viel mij op dat sommige kinderen baat hadden bij een bepaalde regelmaat. Een kort stukje van bijvoorbeeld 4 regels ging veel beter dan een lange aanééngesloten tekst. Gedichtjes lezen ging niet alleen veel makkelijker dan een gewoon verhaal, maar het werd ook beter begrepen en onthouden.

In die periode ben ik begonnen met de verhaaltjes over IEKUS, al snel gevolgd door een “Eanterse” versie. Gaande weg kwam ik erachter dat een verhaaltje schrijven niet zo moeilijk is, maar een boek uitbrengen een heel ander verhaal. Dat doe je niet zomaar even tussendoor heb ik gemerkt en bovendien kost het heel veel energie.
Daarom, Jan ten Vaarwerk, Ina Laarman en Annie ter Hofstede van TwentseWelle, bedankt voor de begeleiding tijdens het traject naar het boek toe.

Na alle correcties zag ik het weekend voor het drukken nog een paar schrijffouten, wat een stress. Daarom ook dank aan Ruud de Groot van Wegener Special Media die er meteen mee aan het werk is gegaan zodat het toch nog op tijd af was. Ook wil ik Björn Hoekstra bedanken voor al zijn hulp.

Natuurlijk bedank ik ook het Dagelijks Bestuur van Uitgeverij TwentseWelle die het vertrouwen had in mijn schrijverskunsten en het aandurfde mijn eerste boek uit te geven.